Cum este viata si cum sa traiesti ?

Când eşti plod, la ora la care te-ai trezit începe primul plâns. Până la 12, deja ţi-a bufnit capul de câteva ori. Apogeul vine atunci când trebuie să mergi la culcare. Mărturisesc aceste rânduri chiar din postura unui observator participativ: vecinii mei unguri au doi copii mici, rasfăţaţi, care nu au mers încă la şcoală.

La 25 de ani, mulţi se plâng că sunt nefericiţi. Te doare capul, inima, ori în gât. Eşti răcit sau ai o boală incurabilă. Te-a părăsit. Eşti nefericit din cauzele astea ori din altele. Însă, la 25 de ani eşti perfect sănătos şi nu prea te părăseşte nimeni. Anxietatea şi nevroza la vârsta asta provin din unele lipsuri. Eşti nefericit, dar nu mai plângi cum făceai când erai copil. Te duci la lucru şi îţi găseşti ocupaţie.

Vine 45 de ani şi teoretic le ai pe toate. Ai un cămin, partenerul te iubeşte cum vrei, ai strâns ceva bani. Ai o poziţie, eşti cineva, nu mai ai nevoi. Totuşi, ai vrea mai mult. Lăcomia te macină, egoismul nu te lasă să dormi. Eşti egoist, asta îl face pe cel de lângă tine egoist, pentru că egoismul este infecţios. Din ce în ce mai multe femei nu mai fac copii, din ce în ce mai mulţi bărbaţi o iau razna la vârsta asta. Jumătate din căsătorii se destramă.

Ajungi la 65 de ani. Ţi-a cam trecut viaţa publică, dar totuşi te încăpăţânezi să accepti că ai îmbatrânit, mai ai încă termeni de comparaţie în jur care îţi dau speranţă. Reflectezi la ce ai realizat, ţi se pare că se putea mai rău. Mulţi prieteni ţi-au şi murit între timp. Dacă te menţii sănătos, chiar ai şanse să descoperi adevărata fericire la vârsta asta, eudaimonia lui Aristotel. Viaţa te-a dus în multe locuri şi te-a facut să cunoşti mulţi oameni. Niciodată nu ai lins unde ai scuipat, în materie de oameni. Ai adunat amintiri, plăceri. Te-ai bucurat alături de cei dragi şi ai ajutat ca lumea să fie un loc mai bun. Această agregare a plăcerilor, multe din ele uitate, trăite de-a lungul viaţii, este doar o modalitate de a vedea lucrurile. De fapt, nici măcar nu contează câte petreceri, nunţi, iubite în tinereţe, chiar căsătorii sau copii ai avut. Contează percepţia ta asupra vieţii la această vârstă. De aia este bine şi sănătos ca bărbaţii să aibe strânsă o avere frumuşică până la 65, iar femeile să aibe o stabilitate emoţională care nu lase loc de interpretări.

Cum să-ţi trăieşti viaţa? Voi reveni cu un articol în curând, dacă îmi scrieţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s