Se intampla cosmarul bancilor si noi nu il vedem

Untitled

 

Comitetul Basel III este o asociatie supranationala care a propus implementarea unor principii pe care toate bancile vor trebui sa le indeplineasca pana in 2018 ca urmare a crizei din 2008. Este o asociatie care apartine Bank of International Settlements (BIS), banca care e mai tare ca bancile centrale sau de dezvoltare. Este cea care face regulile jocului la nivel global.

Ce e interesant la principiile comitetului Basel III este ca bancile vor trebui sa aibe bani cash pentru 100% din tranzactiile facute, fie ca sunt credite, fie ca sunt depozite (net stable funding ratio). Asta e un moment „game changer”, pentru ca cele mai multe banci nu au bani cash. Si multe din ele nici nu vor avea, deci vor da faliment sau vor fi inghitite de cele mai mari. De aceea, ati observat probabil comisioanele crescande practicate de banci.

Ce e nasol pentru tine e ca nu vrei sa faci banking cu una din bancile care vor da faliment. Dar nici nu vrei sa faci banking cu o banca care e deja super bogata si care va supravietui cu siguranta, dar va finanta pe viitor numai proiectele ce ii convin, pentru ca va fi deja gigant si nu ii va mai pasa de cati clienti vin sau pleaca.

Ce e nasol pentru banci e ca vor trebuie sa se reinventeze, insa experienta din ultimii ani arata ca CEO de la banci sunt „out of ideas”. „Party is over”: cand vine vorba de munca intelectuala, bancherii sunt transniti in cap. La propriu. Au huzurit-o ani de zile, prin vacante si petreceri, prin vicii si excese, normal ca nu le mai merge mintea deloc acum. Trebuie sa inceapa sa faca bani din piatra seaca. Si nici IT-ul nu mai e ce a fost odata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s