Daca toata lumea o duce bine, cum se face ca eu nu?

PSD-ul va castiga alegerile. Si le va castiga de acum incolo inca 25 de ani. Daca ai pana in 35 de ani si stai in Romania, atunci poti sa te feliciti: nu vei avea niciodata in tineretea ta nevoile reprezentate in Parlament. Practic, nu vei exista in istorie.

Istoria urmatorilor 25 de ani va fi facuta de batranetul din Romania si de partidul lor. Nu ca vor trai mai bine, ca PSD-ul oricum fura de stinge si nu da nimic inapoi, dar pentru pensionari probabil ca e o fericire doar sa stie Romania condusa de PSD. Asa sunt ei, si nu ai cum sa-i schimbi. Cum zicea tata: pe mine nu mai ai cum sa ma schimbi, trebuie sa te schimbi tu.

Bineinteles ca schimbarea nu inseamna acelasi lucru cu a fi fericit de raul altora, adica a tinerilor. Aceasta din urma e o activitate tipic poporanista, needucata, cinica, comunista. Ceea ce ne face un popor de tarani, un popor de infantili politic, fara nicio pretentie, fara nicio cultura politica. 60% dintre votantii PSD nu au WC in casa, practic se caca in fundul curtii. Sunt ca moldovenii care au fost colonizati in Brasov in anii 70 sa lucreze la uzinele Tractorul si Rulmentul si care a deranjat ardelenii si inca ii mai deranjeaza.

Ce nu inteleg votantii PSD, majoritari tarani si batrani, e ca PSD-ul (ca si PNL-ul de altfel) foloseste jumatati de adevaruri si generalizari. PSD-ul are ca scop ajungerea la putere si castigarea unei majoritati in Romania, la fel ca FIDESZ in Ungaria si PiS in Polonia. Liviu Dragnea nu are carisma lui Viktor Orban, Jaroslaw Kaczynski , Marine le Pen sau Geert Wilders, dar este la fel de viclean si autoritar ca ei.

Reclame

3 gânduri despre „Daca toata lumea o duce bine, cum se face ca eu nu?

 1. PSD are votanţi ţărani şi bătrâni (şi asta e relativ, cei care erau bătrâni în 1990 au murit de mult) fiindcă ştie ceva ce noi ignorăm.

  Şi anume că toate maniile şi obiceiurile care ne-au modelat în anii 1980 şi 1990, şi parţial şi sub mandatul lui Născase în anii 2000, sunt specifice clasei muncitoare urbane.

  Tot ce a agitat presa şi viaţa socială în timpul ăsta (mineriadele, alegerile din anii 1990, Caţavencii, Pruteanu, cărţile de la Nemira, telenovelele sudamericane, Pro(s)TV, maşinile la mâna a doua, articolul 200 C.P., cârciumile cu biliard, funcţionarea şcolilor, plecatul în armată, revistele glossy, internetul de cartier, sălile de păcănele, miRC şi YMessenger, serviciul cu minimul pe economie, bormaşina de terorizat vecinii, site-urile de escorte etc) aveau de-a face cu publicul de “la blocurile gri”. Nu conta cine sunt ei. Muncitor, inginer, funcţionar, zugrav, doctor, mecanic, câtă vreme trăiau “la blocurile gri” şi aveau Dacie, erau parte a clasei muncitoare urbane. Se uitau la aceleaşi filme, citeau cam aceleaşi cărţi şi ziare, cei care se preocupau de citit, beau cam aceleaşi soiuri de bere.

  Dacă ieşi din prejudecăţile clasei muncitoare urbane dintre 1980-2004 şi încerci să gândeşti un pic altfel (ca un religios care nu concepe avortul, spre exemplu), realizezi dintr-o dată cum stau lucrurile de fapt. Şi cât de nasoale pot fi atunci când cineva cu putere şi bani îşi pune mintea să le folosească împotriva ta.

 2. Adrian Fanaca: De obicei ma feresc de generalizari. Nu exista numai alb si negru, asa cum nu exista clasa muncitoare urbana. E doar o constructie mentala, un concept. Poti sa spui ca clasa muncitoare urbana inglobeaza toti romanii care muncesc si stau intr-un sat mai mare de 30 000 de locuitori si castiga intre 1250 – 3500 RON. Dar apoi ce faci cu aia care castiga 3600 RON? Dar cu aia care castiga 3400 si isi cresc gaini in apartament? Mai sunt aia clasa muncitoare urbana? Si aceasta clasa muncitoare, apartine clasei de mijloc sau clasei de jos? Ce vreau eu sa spun in final ca generalizarea nu e buna, nici pusul de etichete. Dar clar PSD-ul, ca si PNL-ul, au consultanti foarte buni. Partea proasta e ca sistemul nostru electoral se indreapta catre un sistem american cu 2 partide. Ori vedem cu totii ca modelul american nu e bun.

  Şi ăia. Diferenţa nu o fac veniturile. O fac maniile şi obiceiurile. Până şi un milionar poate să provină tot din clasa muncitoare urbană dacă a copilărit în ea şi nu şi-a schimbat obiceiurile.

  Mania de bază a acestei clase (dată tocmai de faptul că se uitau la aceleaşi filme, citeau cam aceleaşi cărţi şi ziare şi beau cam aceleaşi soiuri de bere) consta în faptul că singura regulă pe care o înţelegeau era cea a resurselor materiale. De ce ai un lucru sau poţi face alt lucru? „Fiindcă ai banii / şcoala / etc pentru el.” Atât. Vecinul are BMW fiindcă are bani, altul e doctor fiindcă la vremea lui a dat la Medicină, o gagică are mulţi bani fiindcă a făcut videochat şi aşa mai departe.

  Asta e greşeala lor. Ochelarii lor de cal.

  Cum spunea tipul din Jurassic Park: „You spent so much time trying to prove you could, you never asked yourself if you SHOULD.”

  Ia încearcă să-i explici unui votant tipic PSD de ce stai pe Facebook şi Messenger. Sau bunicii de la ţară cum funcţionează Redtube şi Youporn. Sau părinţilor, crescuţi mai aproape de zilele noastre, de ce majoritatea profesorilor sunt nişte tâmpiţi şi nu micii Dumnezei care erau pe vremea lor, al căror cuvânt era lege.

  Dacă vorbeşti de modelul american, ridică problemele astea în faţa unui redneck de la ei. E în stare să te împuşte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s