Nu e vorba de PSD sau PNL, ci de conflictul generational, idiotule

popper

(Karl Popper – All life if Problem Solving)

 

Ce se intampla in Romania este sinistru, dar nu inseamna ca se intampla numai la noi. Multi pot sa observe ca s-a deschis cutia Pandorei, insa putini se incumeta sa explice mecanismele care stau la baza acestei ameteli uriase. Mecanismele sunt mai importante ca efectele, pentru ca pe acestea din urma le vad toti – campanie electorala, rivalitate, nesimtire, stres, incompetenta, lipsa de moderatie, disperare, dar si prea multa munca si extenuare. Cauzele, dar mai ales mecanismele, sunt mai greu de perceput, si chiar daca cineva le numeste, nu inseamna ca sunt singurele, sau ca sunt valide.

Voi incerca in urmatoarele randuri sa explic cum vad eu situatia in Romania. In primul rand, este clar ca se desfasoara sub ochii nostri o inlocuire de generatii. Betivii din generatia 60 (adica aia care s-au nascut in anii 60) lasa locul, cu greu, mai tinerilor si mai idiotilor lor urmasi. De ce cred eu ca sunt mai idioti? Pai ce fel de om poti sa ajungi dintr-o combinatie de gene proaste si mediu alcoolic, arivist, parvenit, lipsit de dragoste, plin de nedreptati si ilegalitati, asezonate cu ipocrizie, amenintari, telefoane de milogeala sau din contra, de dat ordine, adica tot ce este mai urat pe lumea asta. Pentru mine e clar, mai mult de idiot nu ai cum sa fii nici daca te-ar fi trimis generalul de tac-tu la studii la Sorbonna. Incepem sa fim condusi de fiii unor monstri betivi.

In al doilea rand, pe langa inlocuirea generationala, mai sunt ramasitele ideologice ale betivilor comunisti. Ori de cate ori sunt bagati in seama, ei trebuie sa insiste ca fara ei, idiotii nu ar fi acolo unde sunt azi. Ceea ce e foarte corect. Betivii sunt suparati ca nu mai pot, sunt suparati ca au imbatranit si ca nu mai pot profita de societatea deschisa. Sunt innebuniti de libertatea si de tehnologia pe care tinerii din ziua de azi o consuma iresponsabil pana la dezgustare. Comunistii erau niste bolnavi, dar nu aveau frici. Trecusera prin prea multe – armata, foamete, schimbari de regimuri, razboiul rece, revolutie etc.. In schimb fiii lor nu au frici, au trait burghez, dar sunt mult sub nivelul parintilor lor ca nivel de competente, IQ, logica, comportament, respect.

In al treilea rand, sunt jocurile de putere, in opinia mea cele mai importante si despre care nu vorbeste nimeni, pentru ca sunt invizibile. Daca de un adulter te poti lega, pentru ca ai dovada fizica, despre jocurile de putere nu prea, pentru ca e greu sa gasesti dovezi despre intentiile fiecarui actor politic. DNA si Curtea de Conturi nu informeaza populatia, mai tare o ameteste. Jocurile de putere in Romania sunt la orice nivel, nu doar la nivel politic. In Romania nu exista egalitate in cuplu: ori conduce femeia, ori barbatul, iar balanta e grav inclinata. Asa e si in Justitie, balanta Justitiei nu exista, ea e mai mult la unghi de 45 de grade decat la unghi drept. Ramasitele totalitarismului. Aceasta lipsa de echilibru duce la o alta lipsa.

Moralitatea, etica si principiile sau mai degraba lipsa lor. Daca ele existau la betivi, ele nu mai exista la idioti. Idiotii au crezut si cred in continuare ca se poate capitalism fara principii. Nu e chiar vina lor, ca betivii numai de citit nu au avut chef cand au fost la putere. De exemplu, e greu sa gasesti acum un procuror care nu si-a inselat nevasta, sau un politician care nu a furat.

Asa cum zicea Michael Oakeshott, tot ce e real are o insemnatate. De ce sunt aia betivi si fiii lor idioti? E posibil ca primii sa fi suferit enorm din cauza parintilor lor, care erau de o cruzime extraordinara. Practic, ii bateau cu parul, ca pe animale. Fiii lor sunt idioti pentru ca nu au avut parte de prezenta parintilor lor, ambilor parinti, in viata lor copii, sau chiar daca i-au avut, au fost neglijati si abuzati. Practic, ei sunt handicapati emotional. Nu au cunoscut niciodata linistea, calmul, fericirea, eudaimonia lui Aristotel. La ei a fost totul pe bani. Dar betivii sunt mai valorosi decat idiotii, in opinia mea, pentru ca betivii au frici, betivii, in irationalitatea lor, gandesc, pe cand idiotii stim cu totii ca sunt irecuperabili si posibil manipulabili. Generatia asta care ne (va) conduce e o generatie ratata, si foarte putin constientizeaza asta.

Deci sa recapitulam, exista o cerere uriasa de lideri competenti de institutii guvernamentale si lideri de echipe competenti, iar oferta este o mare gramada de idioti, fii de betivi, plus cativa competenti care sunt marginalizati si de fapt nu conteaza (cum e Csolos). Nu e nici un dezastru si nu ne grabeste nimeni nicaieri.

Tocmai pentru ca nu ne grabeste nimeni nicaieri, as vrea putin sa intru in detalii despre ideologie si atitudini politice. S-a facut un studiu in 2005 in Statele Unite in care s-a demonstrat ca ideologia este transmisa genetic. Asadar, cel mai probabil in Romania cea mai multa lume este de stanga. Ori stim cu totii ca stanga corupe monstruous, pentru ca stanga vrea mai mult stat, iar mai mult nu inseamna calitate. In practica, fie vorba intre noi, si dreapta corupe, pentru ca in Romania dreapta nu exista. Asadar, problema Romaniei nu e ca esti fiu de betiv (deci idiot), ci ca cel mai probabil esti si corupt din nastere, din cauza mostenirii comuniste.

Un alt studiu, de data aceasta al lui Bob Altemeyer din 1981 de la Universitatea din Manitoba din Canada, a demonstrat faptul ca cu cat imbatranesti, cu atat esti mai conservator, autoritar, si submisiv fata de alte autoritati. Aici apare un paradox, nu? Adica genele iti spun sa fii de stanga in Romania, dar societatea si varsta te trag spre dreapta. Alt studiu demonstreaza faptul ca cu cat esti mai iubit de mama si controlat pozitiv de tata de mic, cu atat esti mai autoritar cand esti adult. Asadar, sunt fiii elitelor politice alcoolice iubiti de mama si controlati pozitiv de tata? Bineinteles ca sunt. Insa ei sunt niste autoritari idioti, iar lumea care a crescut simplu, fara nebunia si alcoolul si drogurile din familiile celor de la putere, pot sa observe asta.  Nu e vorba despre PSD sau PNL in alegerile astea, e vorba de conflictul generational, idiotule.

 

Bibliografie:

 1. Mercer, GW & Kohn, PM. 1980. Child-rearing factors, authoritarianism, drug use attitudes, and adolescent drug use: a model. The Journal of Genetic Psychology 136:159-171
 2. Alford, JR, Funk, CL, & Hibbing JR. 2005. Are Political Orientations Genetically Transmitted?. American Political Science Review 99, 2
 3. Altemeyer, Bob. 1981. Right-wing authoritarianism. University of Manitoba Press
Reclame

8 gânduri despre „Nu e vorba de PSD sau PNL, ci de conflictul generational, idiotule

 1. Contradicţie: odată comuniştii beţivi nu aveau frici, 3 paragrafe mai jos comuniştii beţivi au frici, iar idioţii nu.

  Idioţii nu au frici din pricina celor 12 ani pierduţi, 1990-2002. Lumea era imobilizată de propaganda furioasă a FDSN-PDSR-PSD, oamenii care aveau vârsta maturităţii nu ştiau nimic, nu citeau decât cel mult Sandra Brown, nu manevrau calculatorul, nu se obişnuiau cu tehnologia. Iar idioţii, care aveau vârsta adolescenţei şi ajungeau la majorat în timpul ăsta, ştiau. Se adaptau. Vorbeau engleza, mânuiau calculatorul, dobândeau permisul de conducere, întindeau cabluri de reţea între blocuri, falsificau carduri.

  De aici a apărut ideea stupidă şi de care nu ne putem vindeca: „numai resursele materiale contează”. Dacă ştii MS Office, eşti peste un comunist care nu ştie nimic, unul care mai ştie şi Photoshop, Illustrator şi Corel Draw e peste cel cu MS Office, iar alţii care mai ştiu şi web-design şi Java le dau lecţii celorlalţi, ca în bancul cu cei 3 cimpanzei. Poliţiştii, funcţionarii de la Fisc, inspectorii de la Primărie nu ştiau nimic din toate astea, aşa încât o bancnotă le închidea gura.

  Situaţia s-a schimbat de vreo 15 ani. Adică acum se caută în corporaţii nişte dobitoci comunişti, lipsiţi de creativitate, care ştiu numai câteva chestii şi le repetă la nesfârşit, ca o maimuţă dresată. Unul care are prea multe idei nu e bun, fiindcă e idiot: nu se ţine de munca lui, vrea să facă tot felul de combinaţii şi ciubucuri, îşi cheltuie leafa pe distracţii dubioase cum sunt cluburile sau escortele.

 2. Baietica, nu toti nascuti in anii 60 sint asa, pe o mare parte tu nu-i cunosti fiindca au plecat din tara in anii 90 in USA, Canada, Europa mult inainte de capsunari cind au vazut cum sta treaba. Sint cei care ar fi trebuit sa conduca RRomania, si acum sint platiti bine in rahatul de Occident crede-ne sintem cu sutele de mii in posturi bune si foarte bune, dar din pacate in RRO au ramas in mare doar ce-i pe care-i descrii, care ar putea foarte bine sa fie parintii tai…plus asa zisa generatia de schimb niste loseri ratati cu smartphones, Facebook, Instagram, Snapchat si I-Shit in general…niste users/maimute nascute moarte inca utile pentru Matrix spalate pe creier de americanisme ieftine asa cum parintii/bunicii lor erau spalati de „lumina de la rasarit” …
  Cind venim in tara sintem priviti cu invidie si ce de cei nascuti in anii 60 care n-au plecat si de cei nascuti in anii 80-90 care chiar daca pleaca nu prea mai au sanse fiindca in Occident a cam murit gaina cu oua de aur.

  BTW…putzex, citi ani ai, did you see „The Matrix” ? I’m senzitive to this shit dude, because I’m Gen X… and we are pissed as hell.

  1. Ioane, mersi de comentariu, dar nu sunt de acord cu tine. Cred ca banii tai nu fac doua parale pentru fericirea ta.Conteaza cine esti, nu cat ai. Iar daca tu esti general manager la o firma, tot o rotita in sistem esti, nimic mai mult. Dar hai sa zicem ca tu te-ai salvat, insa tara arde si se intoarce in Evul Mediu. Stai numai sa vezi cum vor schimba astia Constitutia. De-aia zic, mai usor cu self-righteousness si mai multa aplecare de ureche la astia tineri.

  2. Cică prin anii ăia, 1990, era obiceiul să dai vina pe ruşi pentru orice. Gazul scump – l-au scumpit ruşii. Şeful prost – a fost pus acum 30 de ani de ruşii sovietici. TVR era cel mai cretin post – fiindcă sunt şcoliţi la ruşi. Utilajul prăjit în secţie – era marfă proastă de la ruşi.

   Asta până prin 2005-2006. Atunci a venit altă modă. Pentru toate relele era de vină mIRC. De la leafa mică şi până la autobuzul aglomerat. Asta în 2005. În 2006 era de vină Yahoo, în 2007 era Hi5, în 2010 era Facebook, în 2011 era Vodafone Smart. Acum e Instagram.

   Va fi mai comic decât Circul Bucureşti când vor face şi ruşii un fel de Facebook sau de Instagram al lor.

   1. Au deja, se numeste vkontakt. Rusii inca nu inteleg ca au pierdut razboiul. Ei inca se cred mare putere, dar nu sunt. Au pierdut foarte mult in anii 90. Au problema minoritatilor rusesti din statele CIS. China, pe de alta parte, nu e pierzatoare. Asia e viitorul, se trambiteaza de la Washigton, stiind ce va urma.

 3. Conflict generational e putin spus.Nu judec,nu o spun cu aroganta,dar pe masura ce inaintez in varsta(am doar 29) incep sa vad si partile bune ale fascismului.Si pe bune de nu mi se pare tot mai atragator.Cand ma uit in jur vad in proportie de 80% oameni care merita sa fie condusi ca animalele.Imi dispare orice urma de compasiune.Nu cred ca spun nimic nou,este atat de multa prostie in tarisoara asta,si inapoiere ca mi-e teama sa nu se intinda,ca-n Invasion of the Bodysnatchers.Pentru ca nu sunt capabili de mai mult.Conspiratii? Microchipuri? Da-le lopata si supermarket.Masini si ceafa de porc.Bere la pet si un loc unde sa se impuiasca.Umple-le burtile si poti sa faci cu ei ca flautistul din Hamelin.Asa prost,cizmar cum era,Ceausescu si-a dat seama de treaba asta fiindca stia din ce aluat sunt facuti romanii.Ma uit la putinele rude de cacat pe care le mai am, niste din astia nascuti in anii 60.E ca si cum m-as uita la unii crescuti in Evul Mediu adusi instantaneu in 2016.Prototipul becalian.Tot ce nu are explicatie e de la diavol,si tot ce nu e ca noi trebuie ars pe rug si alungat ptiu ptiu.Nascuti in secolul/mileniul gresit.Mancare,somn,munca,sprit,moaste,inmultire.Punct.Nu mai exista nimic altceva.Nici o urma de curiozitate legata de lumea in care traieste,nici un fel de tentativa sa faca un pas in plus in afara buclei casa-munca-hrana-inmultire.Nici fizic nici mental.Ai dracu’ fura da macar ne da locuri de munca.A furat Gica Popescu da a jucat si bine a dat goluri multe care este.Au furat astia tara da da-i draq ca toti e hoti.Ai rata pe 30 de ani da ma doare-n pula mie mi-a dat Ceausescu casa,tough shit fiule.Si ura.Multa ura,mancatorie,barfa,zeflemea,mistouri,prostitutie si in general durere de pula.Cred ca as putea sa scriu un roman cat trilogia Stapanul Inelelelor doar din ce vad la o masa cu neamurile mele la Craciun.Si astia de care zic fac parte majoritatea din generatiile aduse de la sat la oras.Daca as putea as eradica aproape toate satele de pe suprafata tarii.Cu napalm si bombe incendiare.Izvoare nesecate de inapoiere,alcoolism,retard mintal si prostie pura care ne trag in jos.Si stai ca inca n-ai vazut nimic.Sa vezi futai cand cresc astia din generatia 2000-incoace.Astia sunt o combinatie si mai speciala de ignoranti care intra in junkie limbo daca ameninti ca opresti netu,copiii idiotilor betivi din anii 60,prefacuti,agresivi,ipocriti si superficiali ca pula, dar confuzi si sensibili pana la Dumnezeu,oh the humanity,we are royally fucked…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s