Tanar, 26 de ani, educat la universitate de top din Europa, votez PNL

Nu vreau sa par anti-comunist, desi sunt. In familia mea nu s-a vorbit niciodata de comunism, dar fabrica a fost tot timpul in centrul discutiilor. Tata, muncitor electrician in fabrica Siderurgistul din Galati, venea tot timpul cu povesti despre colegii sai. Comunismul pe noi ne-a ajutat doar cu o casa, de fapt un apartament amarat intr-un cartier muncitoresc din Galati, luat probabil la o cincime din cat valora el in 1990. Asadar, am si motive sa nu iubesc comunismul, pentru ca in afara de un acoperis sub cap, nu ne-a oferit nimic bun. Ba chiar, exista niste mituri in familie cum ca comunistii i-au luat padurile si terenurile arabile lui bunicu, iar in 1990, i-a dat jumate din terenuri si padurile deloc. Deci as avea motive sa urasc comunismul.

Acum, fac eforturi intelectuale sa ii inteleg pe aia care voteaza cu PSD. Pentru mine PSD-ul a fost tot timpul partidul comunist. Adica partidul ala care ne-a mancat tara de vii, iar in 1990 a omorat 1000 de oameni care au fost indeajuns de nebuni sa lupte pentru libertate. PSD-ul e partidul ala care in 2004 nu a reusit sa ne bage in UE alaturi de cele 10 tari, ci ne-a mai intarziat 3 ani, ca sa fim ultimii in Europa. Ca student in UE, am resimtit asta pe pielea mea cu varf si indesat. Dar de ce ar vota lumea cu PSD-ul? Doua motive imi vin in cap, prostia si interesul, si uneori acestea doua se confunda ca marea cu sarea. Din interes pentru ca au facut parte din nomenclatura si daca nu mai au o umbrela asupra capului, aceastia se vor teme de repercusiuni, si pe buna dreptate. Din prostie pentru ca daca nu ai facut parte din nomenclatura, nu ai niciun motiv sa votezi cu PSD. Adica, PSD-ul a folosit doar minciuna in acesti 25 de ani. Si a cumparat cu bani tinerii tarani muncitori. Bani care evident s-au dus pe apa sambetei, iar tinerii tarani au inteles de mult asta, si au mai inteles ca mai important decat o suma de bani este un loc de munca stabil. Ceea ce PSD-ul nu poate sa promita.

Aici e marea confuzie in Romania. Ca partid social democrat, prima lor grija ar trebui sa fie locurile de munca. Insa, din pacate, prima grija a PSD-ului sunt banii. Iar ca partid liberal de centru dreapta, prima grija a PNl-ului ar trebui sa fie banii, dar de fapt grija PNL-ului sunt locurile de munca. Este o interschimbare idelogica pe care intelectualii au observat-o, dar pe care nu i-o poti explica taranului tanar, votant PSD din vina nimanui, doar a istoriei. PSD e de fapt PNL si invers. Poate e cazul sa nu ii mai certat pe tinerii tarani PSD din tara ca votaza cum voteaza, si sa incercam noi astia de la oras cu studii, sa construim viitorul. Pentru ca PSD-ul sigur nu se gandeste la asta. Si lasa ca vom pierde noi alegerile astea, dar alegerile viitoare sau alea de dupa ele sigur nu le mai pierdem. Stiti vorba aia din parinti, „Lasa de la tine, ca o sa ai de castigat.” Asa zic si eu, lasa PSD-ul sa faca bors, cu fonduri suverane si alte nebunii, ca oricum noi astia care am deschis ochii si mai stim cate ceva observam totul, stim ca ma-sa lu aia care voteaza cu PSD-ul e si va fi c***a, si ca o sa avem de castigat daca ne axam pe cum construim viitorul.

Viitorul se construieste in felul urmator: cu principii. Nu cu NATO si UE, desi astea sunt al dracului de necesare pe termen scurt, ci cu principii liberale si umaniste. Sa o luam cu inceputul.

Libertatea

„Libertatea este dorinta universala a fiecarui suflet.” spunea Condoleezza Rice in 2005 la Cairo, un loc deloc comfortabil pentru a propovadui idealuri umaniste. Totusi, ea avea dreptate. Asa cum eu sunt liber sa fac ce vreau astazi, asa si tipul din dreapta mea este liber sa dea din picior frenetic si bolnav, atata timp cat asta il face fericit, mai fericit decat daca nu ar da din picior.

„O constiinta libera intr-un corp captiv nu inseamna libertate.” spune Anne Marie Slaughter. Exact asta trebuie sa inteleaga si Partidele si Biserica din Romania. Atat timp cat omul nu are libertatea sa locuiasca unde vrea el si sa isi caute fericirea asa cum crede el de cuviinta, Romania va fi plina de institutii esuate, de oameni care nu vor fi niciodata respectati. Romania va fi plina de saraci, de sclavi ai saraciei si ai regimului.

Democratia

De fapt nu regula majoritatii, ci republicanismul. Adica majoritatea decide, dar protejam minoritatile de tirania ei. Un constitutionalism democratic. Pentru ca democratia este are limitele ei. Ca sa il parafrazam pe George Bush, democratia este pe duca. Dar asta nu inseamna ceva rau, inseamna ca am gasit forma aia de regim politic pe care nu o gasisem pe timpul lui Winston Churchill. Separatia puterilor in stat, un sistem de pedeapsa si recompensa pentru cele trei puteri, plus un control asupra mass-mediei. Nu e usor cu drepturile de proprietate asupra mass-mediei, dar au fost si situatii mai grele din care am iesit: razboaiele, revoltele studentesti de la 1968, primavara araba. Ca sa mai parafrazez o persoana imporanta pentru mine din Romania, cu mass-media nu e bine, dar fara ea e rau de tot. Putem sa invatam oamenii cum sa nu mai fie manipulati si cum sa verifice o stire din trei surse, si daca nu o gaseste sa nu o creada. E simplu de tot in epoca smartphone-urile, trebuie doar ridicata atentia asupra problemei.

Egalitatea

Romanii sunt egali cu Roma, Roma sunt egali cu maghiarii, si maghiarii sunt egali cu romanii. Bucurestenii sunt egali cu moldovenii, moldovenii sunt egali cu ardelenii, ardelenii sunt egali cu oltenii si cu Bucurestenii. Nimic mai simplu. Doar ca nu e, pentru ca apoi avem inegalitatile intre tari. Care cresc. Si vor creste. Iar inegalitatile inauntrul tarilor scad. De asta apar partidele populiste de extrema dreapta. Pentru ca populatiile care aveau privilegii incep sa nu le mai aiba, iar cele care nu aveau incep sa le castige. Si asta va continua de acum mult timp.

Si nu e numai egalitate pe baza de etnie, sa zicem asa (desi moldoveanul si ardeleanul sunt de aceeasi etnie, dar am scris asa din lipsa de un cuvant mai bun). Este egalitate pe baza de sex si de varsta si de culoarea pielii si ce clasa socio-economica din care provine. Asa e, un adult de 18 ani este egal cu un adult de 60 de ani, si o femeie este egala cu un barbat. Nu ar trebui sa existe discutie aici. Discutie ar trebuie sa fie doar daca un american este egal un roman (ceea ce sunt) si cum ii convingi atat pe americani, cat si pe romani de acest lucru, avand in vedere diferenta economica enorma dintre cele doua tari.

Dreptate

Oamenii care au murit in 1990 trebuie sa fie razbunati. Asasinii si partidul sau partidele care ii acopera trebuie adusi in fata justitiei. Faptul ca l-am omorat pe Ceausescu nu ne absolva de comunisc si de crimele sale. In primul rand Armata trebuie sa fie pedepsita. Si apoi Ministerul de Interne, pentru ca aceste doua ministere si partidul care le reprezinta, PSD, trebuie sa isi asume responsabilitatea.

Maghiarii ar trebui sa fie respectati mai mult, iar Roma ar trebui sa fie integrati, pentru ca sunt egali si merita mult mai mult. Castelele si mosiile privatilor ar trebui retrocedate, Bisericii ar trebui sa i se ia totul. Biserica este un cancer la sociatatii romanesti, desi ca principiu ea nu invata populatia la nimic rau. Insa trebuie sa intelegem ca, desi sunt destepti, acesti oameni reprezinta retrogradismul, feudalitatea, inapoierea. Ori cu aceste principii nu ai cum sa progresezi intr-o lume rapida. Nu ne trebuiesc slujbe bisericesti, ci slujbe de calitatea adica locuri de munca de calitate.

„Dreptatea este scopul guvernamantului.”, spunea James Madison. Dreptatea in Romania inseamna luarea de la cei care nu merita si dat la cei care merita. Meritul este evident munca, iar cei care sunt cei ce muncesc cel mai mult sunt tinerii tarani, iar cei ce muncesc cel mai putin sunt fiii de corupti. Deci luatul de la corupti si datul la tarani ar trebui sa fie scopul guvernamantului. Bineinteles ca nu e asa simplu si sunt mult mai multe categorii care ar trebui indreptatite in Romania, dar macar sa incepem cu asta. Fara dreptate nu poate exista o societate, iar multi vad ca au uitat evenimentele din 1990. Ei bine, pentru cei care uita, istoria se va repeta.

Toleranta

Toleranta vine odata cu expunerea la grupurile din exteriorul comunitatii. Asta se capata in scoala si in facultate, si foarte putin in calatorii. Sunt studii nenumarate care arata ca dupa ce oamenii ies din scoala, se radicalizeaza continuu si constant. Ori solutia este re-intoarcerea la scoala periodic. Cine nu intelege asta, va trai intr-o bula permanenta, creandu-si realitatea proprie, dar care va fi diferita mult de realitatea elitelor intelectuale, sociale, politice sau economice. Toleranta nu poate exista insa fata de cei intoleranti, violenti, care indeamna la violenta.

Modestie

Aici nu ar trebui sa avem nicio problema, ca doar nu suntem Rusia sau Statele Unite ale Americii. Insa, surprinzator, avem. Ceausismul,  felul nostru de-a fi, sau chiar natura umana ori prostia, ne face sa fim mandri ca suntem ce suntem. Adica noi suntem mandri ca nu suntem africani, suntem mandri ca suntem mediocri, insa in mintea noastra suntem primii. Spre deosebire de maghiari, care deja au trecut prin etapa in care modestia a fost principiu de baza in societate, la romani nu a fost. Noi ne-am crezut tot timpul buricul pamantului.

Evident, e vina celor care au scris carti de istorie. Victoriile noastre cu turcii si rusii nu au fost asa stralucitoare cum ni le prezentau prostii aia de profesori de istorie. Formarea statului roman nu este asa de mult analizata in acele carti. Noi ne-am format statul intr-o conjunctura favorabila, am fost avantajati de ce se intampla in jurul nostru, altfel noi am fi ramas un stat agrar, pasnic, pasiv. Iar tocmai faptul ca ne-am format cum ne-am format, ca am fost tot timpul oportunisti, trebuie sa ne dea un pic de gandit. Karma nu e oarba. O data si o data tot o sa ne-o luam, asta e absolut evident. Iar cand ti-o iei, e bine sa fii modest. Stiti vorba aia, „Capul plecat sabia nu-l taie.”

Evident ca suntem aroganti. Dar stim cu totii ce se intampla cu aia aroganti cand incep belelele. Nimeni nu ii mai baga in seama, nimeni nu ii mai ajuta. Toti se ascund de ei. In aceste vremuri tulburi, pline de incertitudini si necunoscute, cu populistii de extrema dreapta castigand teren in politica europeana, cu nationalismul gregar ungur si polonez in jurul nostru, modestia noastra va trebui sa fie la rand de politica de stat.

Credinta

Aici e poate cel mai greu. Daca e sa o luam pe tari, Americanii sunt unii dintre cei mai credinciosi, iar francezii unii dintre cei mai putin credinciosi. Romanii sunt si ei credinciosi, dar noi apartinem de o religie cel putin dubioasa si obscurantista. Ortodoxismul din est e o struto-camila care nu are nimic in comun cu Catolicismul, Protestantismul sau Mozaicismul. La noi e foarte greu sa spui ca suntem un neam de credinciosi, pentru ca romanii nu stiu ce e aia credinta. Romanii, in opinia mea, habar nu au valorile ortodoxismului romanesc, poate in afara de modestie si respectarea cuvantului ecleziasticilor. De acum incolo, trebuie sa invatam sa credem in ceva care are o definitie, o definitie pe care o stim. Nu mai merge dupa ureche. Trebuie sa gasim un crez comun, iar crezul asta comun nu cred ca va fi dirijat de BOR, care pare tot mai departe de realitate. Va trebui sa gasim un crez comun al oamenilor rationali in Romania, un crez care sa includa libertatea, democratia, egalitatea, dreptatea, toleranta si modestia.

Sud-africanii, un popor poate la fel de turmentat ca al nostru, cred in ubuntu, conexiunea universala umanista a impartasirii (sharing) cu toata lumea. Partizanatul nu este solutia pentru Romania, a mai fost o data in anii 1930 si nu a dus la nimic bun.

Fascismul si eliminarea a 500 000  de evrei din populatia Romaniei, ori trimisi la Auschwitz ori in Israel si apoi venirea comunismului si a dezastrului societal ce a urmat si ne urmareste si pe noi generatia noua, nu a insemnat nimic bun, oricum de mult ar vrea cei cu riduri sa ne convinga. A fost monstruous, inuman. Umanitatea e altceva, in nici un caz ideologiile totalitare ale secolului 20.

De aceeas voi v

Bibliografie

 1. Anne-Marie Slaughter. 2007. The Idea That Is America

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 de gânduri despre „Tanar, 26 de ani, educat la universitate de top din Europa, votez PNL

 1. Amice! Tu nu esti educat ci esti un cretin slefuit la acea minune de univ. de top a Europei! Te rog…Fa un efort maxim si crede-ma! Esti un cretin(sau acel tip de individ cu labilitati majore) acel tip de cretin care Pe Dumnezeu in vede Diavol si pe Diavol in confunda cu Dumnezeu. si , sau si mai rau.

  1. Salutari prietene ! In primul rand tin sa te felicit pentru felul in care gandesti .Vreau sa stii ca PSD este o organizatie mult mai rea decat o stii sau o descrii tu ; astfel ,eu cunosc aceasta banda ,inca din zilele Revolutiei,asa numitul FSN se ,, organiza,, si acapara putere ,pe cand eu si sotia mea,tineri imbecili de 22 ani,lasam fetita de 18 luni,cu parintii mei ,si eram prezentii la toate evenimentele de la acea data ! Ei se organizau…au devenit PDSR,si mai nou PSD .Crezi tu ca le pasa de liota de votanti,oameni varstici cam needucati,saraciii,bugetari interesati si in mare parte ,inutili si lenesi,sau tineret la inceput de drum ? Nu prietene ! Sunt pusi pe capatuiala,pe furat si parjolit , tot ce a mai ramas de furat le este in gand si nu principiile ,,nobile ,,ale stangii-asv dogma ticaloasa a luiMarx,Lenin,Engels,Lassale samd . Prietene,sa nu-ti pese ca esti injurat de tot felul de ipochimeni infometati,care probabil au interese post electorale cu aceasta banda ,PSD . Tine-o tot asa,gandeste liber si fii om ! Obs. din mai 1990,am trait & lucrat pe cont propriu,fara stapan, fara a fi legat in vreun fel de Stat. Si am votat din 20 mai 1990,cu dreapta ! Cu prietenie,Luigi Cosma,S1,Bucuresti .

 2. Sa stii ca PNL e aceeasi mizerie ca si PSD…ne-au dezamagit cumplit..in primaria Bucuresti consilierii mafioti voteaza cot la cot cu mafiotii PSD…singurii care se opun mizeriilor sunt consilierii USR. Au votat marirea pretului la apa potabila de 17 ori in complicitate cu compania de apa si a intrat DNA in ei..insa PNL nu s-a dezis de ei si nici nu i-a dat afara. In vara asta au fost complici cu PSD pentru ca Pandeloaica sa iasa primar general. Lumea i-a simtit si usor usor se dezice de ei. Sunt niste mizerabili…cand situatia o cere se aliaza cu ciuma PSD pentru a bloca legi si ridicari de imunitate. Te sfatuiesc sa afli mai mult despre ei…astia nu sunt PNL-istii care ii crezi tu.

 3. Esti un mare bou cand spui ca un acoperis deasupra capului nu inseamna nimic. Despre restul, traiesti pe alta lume (china sau rusia, sau o tara ex sovietica).

 4. ai invatat la aceea univesitate de top ca in timp ce penalii de dreapta taiau la propriu salarii, impozitau pensii si cresteau TVA pentru ca bugetul nu avea bani, „fix” mult mai mult furau in acelasi timp prin ANRP si Ministerele lor.
  asta nu e propaganda de antena 3 sunt dosare in justitie.
  esti prea bou sa intelegi si sa pricepi, voteaza tu pe dreapta retardule.

 5. Daca tu prin democrație înțelegi ca e ok sa jignești și sa nu respecți pe cel care are o părere diferita de a ta, înseamna ca te-ai școlit degeaba prin universitățile din Europa, draga tinere.
  Democrația înseamna sa respecți părerea celuilalt, chiar dacă este diferita de a ta. Ne-am câștigat acest drept, sa putem avea păreri diferite. Dacă am gândi toți la fel și am vota toți cu același partid, nu s-ar mai prea putea numi democrație.
  In alta ordine de idei, dacă ai impresia ca „ai deschis ochii și nu mai poți fi manipulat” ești chiar naiv, cu toții suntem manipulați și vom fii în continuare.
  Semnat: O tânăra de 22 de ani, educata la o universitate din România, care a votat PSD și care nu a fost crescuta la tara, ce sa vezi 🙂

 6. Măi băiete, am 50 ani și da generația mea a făcut revoluția (de fapt așa zisă revoluție) ca să ajungem la ceva mai bun decât făcuseră părinții noștri. Din păcate din cauza unor lichele totul s-a dus pe apa sâmbetei.
  Află, dragule cu studii în vest, că viața reală din România nu-i așa cum o vezi tu. Tu de acolo nu vezi lipsurile celor mulți de aici. Pentru tine este SF să afli că 80% din populație este la limita sărăciei. Da ăsta este adevărul crunt, iar tu ești un mare norocos că ai ajuns acolo. În afara șmecherilor nu cred că i s-a restituit cuiva ce comunismul i-a furat. Așa a fost și în perioada interbelică. În plus află că nu numai stânga a adus dezastru în țară ci și dreapta. Ce guvern a tras în țăranii de la 1907? Dar de dictatura regală a lui Carol îți aduci aminte? De trădarea ex-regelui Mihai mai ști ceva? Din 150000 ostași români luați prizonieri de către ruși, între 23 august data loviturii de la palat și 14 septembrie când s-a semnat adevăratul armistițiu, s-au mai întors acasă ….5000 și da criminalul are mâinile murdare de sânge mai ceva ca Iliescu. După revoluție n-a fost guvern sau președinte care să nu fie josnic. Nimic corect în politica românească pentru că lipsește ceva elementar – BUNUL SIMȚ.
  Așa că vezi tu copile țara asta este furată și jefuită de toți (că sunt de stânga sau de dreapta nu contează decât banul).
  Singura dată în istoria acestei țări când a fost bine cu adevărat a fost pe vremea lui CUZA (cel mai mare român ca și conducător al statului). Atunci s-au făcut multe reforme și s-au pus bazele statului adevărat, dar vezi tu hoții învățați cu ciuma turcească au făcut tot ce au putut și l-au exilat aducând în țară altă ciumă – regalitatea din dragul tău vest. Păcat, mare păcat, căci țara era pe mâini bune. Din păcate CUZA a murit în exil uitat de mulți.
  Acum românul nu are decât două soluții: să plece ca tine și să uite sau să mai facă o revoluție dar adevărată de data asta și să se ridice un nou CUZA. Din păcate șansele sunt mici.
  Acum, te rog, trecând în revistă toate partidele, arată-mi tu unul care a făcut ceva fără să fure. PSD, PNL (cu PDL cu tot), PNȚCD, PMP, ALDE, UDMR, USR și care or mai fi în frunte cu dragii de tehnocrați sunt profitorii pe care îi doare în CUR de țară și de populație.
  Cel mai bine ar fi să ascuțim țepele în care vor fi ridicați.
  Din păcate la noi nu se votează platforme (și atunci când nu se realizează să se plece de la conducere) ci contra celor care au făcut rău uitând că votăm alții care sunt ca și cei plecați.
  Dacă vrem cu adevărat binele acestei nații trebuie să ne mobilizăm, cei care mai avem BUN SIMȚ și măcar să încercăm să facem ceva.
  Așa că dacă vrei să votezi gândește-te foarte bine cine te va fura mai puțin.
  O zi bună.
  Ștefan

   1. Când eşti prost de mic copil, după ce creşti totul devine o joacă! Îţi este perfect aplicabil… Se vede că trăieşti pe altă planetă şi pentru asta, lasă-ne pe noi ceilalţi să votăm cu cine considerăm de cuviinţă noi înşine. Ia-ţi o viaţă şi trăieşte cu adevărat, dar pe planeta asta şi mai ales în ţara în care votezi. Restul sunt inutilităţi iar postarea ta la fel de inutilă ţi pentru care ţi-ai irosit timpul aiurea. Mai bine făceai altceva cu acel timp.

   1. Păi să înțeleg că acele comentarii sunt ….filtrate?

    2016-12-09 9:58 GMT+02:00 Opiul Intelectualilor :

    > Adrian Fanaca commented: „Chiar acum l-am aprobat.” >

 7. 1) „Comunismul pe noi ne-a ajutat doar cu o casa, de fapt un apartament amarat intr-un cartier muncitoresc din Galati, luat probabil la o cincime din cat valora el in 1990”, spui.
  Deci, comunismul te-a ajutat cu ceva, amice. Cu o casa in cre te-ai nascut, ai crescut si ai putut invata. O casa pe care recunosti ca familia ta a cumparat-o la un pret mult subevaluat. O casa pe care o vei mosteni candva, pe care probabil o vei vinde, iar banii obtinuti iti vor folosi sa iti duci viata mai departe in tara unde esti pribeag.
  2) „Oamenii care au murit in 1990 trebuie sa fie razbunati”, spui. Prietene, nu stiu cati ani ai. Dar cu certitudine nu ai fost pe strada in acele zile din decembrie 1989. Eu am fost. Si am fost ranit. Nu am certificat de revolutionar, nu am nimic, pentru ca am iesit pe strada din dorinta de a schimba un regim. Un regim care mi-a bagat familia la puscarie. Dar niciodata nu am simtit nevoia de razbunare. Caci razbunarea nu va vindeca niciodata ranile trecutului. Mai degraba o vor alimenta.
  3) „Americanii sunt unii dintre cei mai credinciosi, iar francezii unii dintre cei mai putin credinciosi. Romanii sunt si ei credinciosi, dar noi apartinem de o religie cel putin dubioasa si obscurantista. Ortodoxismul din est e o struto-camila care nu are nimic in comun cu Catolicismul, Protestantismul sau Mozaicismul. La noi e foarte greu sa spui ca suntem un neam de credinciosi, pentru ca romanii nu stiu ce e aia credinta. Romanii, in opinia mea, habar nu au valorile ortodoxismului romanesc, poate in afara de modestie si respectarea cuvantului ecleziasticilor. De acum incolo, trebuie sa invatam sa credem in ceva care are o definitie, o definitie pe care o stim”, spui.
  De ce blamezi credinta ortodoxa? De unde ai dedus ca „americanii sunt unii dintre cei mai credinciosi”? De unde si pana unde afirmi ca „romanii nu stiu ce e aia credinta” ? Spui, amice ratacit pe acest pamant, ca „de acum incolo, trebuie sa invatam sa credem in ceva care are o definitie, o definitie pe care o stim”? In ce sa credem? In PNL? In sleahta acestor fosti bolsevici, care acum sustin ca sunt urmasii lui Bratianu? Drag roman cu sufletul pierdut in tari straine… Faptul ca iti blamezi tara, credinta, dovedeste ca esti ratacit. Inainte de a da sfaturi, zic sa incerci sa iti regasesti identitatea. Nu mai cita din Condolezza si din alti anonimi in viata. Incearca sa iti gasesti o scara adevarata de valori. Una din care sa nu lipseasca credinta si dragostea de tara. O tara, buna sau rea, care te-a ajutat sa cresti, sa te educi si careia ar trebui sa ii fi reconoscator. Macar tacand, nu balamand un intreg popor.
  4) „Fascismul si eliminarea a 500 000 de evrei din populatia Romaniei, ori trimisi la Auschwitz ori in Israel (…) ne urmareste si pe noi generatia noua, nu a insemnat nimic bun, oricum de mult ar vrea cei cu riduri sa ne convinga”, spui. Atunci cum se face ca tu indemni romanii sa voteze PNL, partidul sustinut si de reprezentantul continuarii ideologiei fasciste in Romania, Klaus Werner Johannis? (vezi modalitatea in prin care Forumul Democrat al Germanilor din Romania – organizatie cu scop nepatrmonial condusa de Johannis la un moment dat – a preluat in posesia patrimoniului Grupului Etnic German – organizatie declarata fascista)
  As mai fi dorit sa mai insist si pe alte afirmatii din „indemnul” tau catre romani. Dar ma abtin. Iti spun doar ca atunci cand te nasti, te nasti cu doua mari iubiri: cea de mama si cea de tara. faptul ca tu iti blamezi tara in care te-ai nascut ma face sa cred ca nu iti iubesti nici familia. Scrisoarea ta demonstreaza ca si tu, asemenea multor alti romani pribegi, esti ratacit…. De aceea iti spun, ca frate roman, ca pana nu ti vei gasi linistea, nu vei fi impacat. Si nu vei putea fi niciodata impacat daca iti renegi trecutul, tara in care te-ai nascut si credinta in care te-ai nascut si ai fost botezat intru Hristos. Stii, e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune… – zicea un poet. Asa ca, daca vrei cu adevarat sa se schimbe ceva in Romania, hai acasa si incepe sa construiesti. Hai aici, alaturi de alti romani si vezi cum e viata reala. inscrie-te mai intai la PNL si bate-te pentru Romania. Ce vei face insa daca vei constata ca aceia pe care-i sustii te vor indeparta? Nu vei avea un gust amar? Ce vei spune atunci? Asa ca, dragul meu roman pribeag prin tari straine si educat de neamuri care nu cred in valorile crestine, nu mai da sfaturi pana cand nu te vei bate cu adevarat pentru schimbare. Ti-o spune un om care s-a batut, se bate si se va bate pentru tara sa. Unul care nu vrea ca pruncii lui sa fie straini in tara lor, ori straini printre straini. Sper ca ai inteles ceva. Daca nu acum, sunt sigur ca atunci cand ani vor trece, vei intelege. Doamne ajuta!

 8. PSD-ul nu va lua mai mult de 10% la aceste alegeri. Astia care fac sondaje de opinie au luat-o razna. 40-50-60%. Maine anunta 80% ca pe vremea criminalului Iliescu. Asta pentru cei care zic ca PSD are cele mai bune proiecte. Fereasca sfantul sa ii visati fata pe cei 1000 de morti la Revolutie, omorati de MAI si de Armata pesedista, care nu au fost pedepsiti pana astazi. PSD este un partid ce se trage din criminali, deci este un partid criminal.

  1. am citit acuma….asta este au vcastigat sa le fie de bine….o sa vada ce fac counistii acum….o sa se trezeasca la realitate…mergi inainte….oricum cei care au comentat mai sus sunt in majoritate mizerii care habar nu au ce insemna occidentul..lasa-i sa vorbesca tot aiurea vor vorbii…!…niste cretini…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s