Cum gresesc oamenii in comunicarea de zi cu zi

Tendinta oamenilor este sa ii faca pe majoritatea prosti. Toti sunt prosti. Acesti oameni tind sa vorbeasca cu oameni care zic „Nu stiu.” si asta e cea mai mare greseala a lor. Sa ma explic.

Oamenii care ii catalogheaza pe majoritatea prosti sunt oameni destepti. Pare paradoxal, dar este adevarat. Nu sunt super-destepti, dar sunt. Putin, cat trebuie sa supravietuiasca si sa fie admirati de o buna parte din populatie. Cand ii cataloghezi pe oameni drepti prosti, inseamna doua lucrur, ca tu stii ceva ce altii nu stiu, si ca tu folosesti un model de cognitie care explica tot refuzul celorlalti de a te asculta, aproba si intelege. E un model bun, pentru ca explica tot. Nu inseamna ca este insa si un model robust.

Oamenii care ii catalogheaza pe aproape toti ceilalti drept prosti tind sa vorbeasca cu oamenii care zic ca nu stiu nimic. Unde e problema aici? Problema este ca aia care zic ca nu stiu chiar nu stiu nimic. A doua problema e ca nu ar trebui sa vorbeasca cu ei, ci cu oamenii care ii contrazic, care stiu si aia ceva.

Bineinteles ca folosesc niste generalizari grotesti, si ca nu toti oamenii care zic ca nu stiu chiar nu stiu nimic si ca nici toti oamenii care ii considera prosti pe majoritatea stiu cate ceva. Dar de dragul modelului meu mental, am folosit aceste prescurtari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s