Libertate vs. cresterea nivelului de trai

E absolut odios ce fac fundamentaliștii ortodocși în România. Pe de altă parte, probabilitatea ca BOR să fie o instituție de natură și colaborare fascistă este undeva la 95%, adică aproape certitudine.

PSD este un partid care uza violența. Era la limita dintre pacifism și violență, dar tot violenta era. Violența lor nu era fizică, dar aproape se ajunsese și acolo.

Postsocialismul se caracterizează printr-un stil de viață în care ritualul joacă un rol mult mai mic ca în trecut, poate chiar nostalgic, și printr-o neîncredere generalizată.

Ce a fost nou la protestul anti-PSD din 10-11 august 2019 este că au ieșit oameni care nu mai ieșiseră la protestele precedente. De asemenea ce a fost nou a fost stilul autoritar cu care institutiile de forta din România au menevrat situatia.

Este posibil ca în acest moment constitutionalismul să nu fie mai eficient în ridicarea nivelului de trai decât dictatura unui lider benevol și altruist. Să fie oare corupția vinovată? Există constitututionalism fără coruptie? Exista dictatura fara coruptie? Daca nu dictatura unui lider benevol, macar un fel de democratie in care se decide prin consents sau cvasi-consens. Fractura din democratia actuala, in care jumatate din populatie decide pentru toata lumea, este nesustenabila.

Libertatea de exprimare in democratia tuturor victimelor si sensibililor este in pericol. Inseamna ca ceea ce traim noi nu este cu adevarat o democratie. Pe de alta parte, in dictatura nu exista libertate de exprimare, ceea ce face democratia mult mai atractiva din punctul de vedere al libertatii. Asadar, e mai importanta ridicarea nivelului de trai sau mentinerea libertatii umane, din care libertatea de expresie este parte esentiala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s